Op je verjaardag mag je …. “TE KOOP” deel 4

Het laatste stukje “fotografie te koop” zet ik in een lijstje. Het allerlaatste komt dan. Het  “TE KOOP” zetten op tweedehands sites.  Ben langzaam. Gedraal. Het kost moeite.  In november heb ik me ingeschreven voor een vegetarisch koksdiploma. Het moet vooruit gaan. Dan moeten de spullen weg zijn.  Mijn gedachten gaan terug naar de tuin en wat mee de keuken in kan.

een foto met sla, aardbeienmunt en linksboven het blad van een goudsbloem
pluksla
een foto van een lavendelplantje dat in een bak op de grond groeit
lavendel
een foto met links de rode vruchtjes waar de spinaezieplant zijn naam aan dankt
aardbeispinazie

Eergisteravond koken we  met  “niet  tuingroentes”. Maar ook dan pluk ik op vijf verschillende plaatsen het een en ander. Je gerechtje  aantrekkelijker maken. Gisteravond was het bloedheet.  Een zalmsalade met tomaat gaat fris zijn.  Samen met een huisgemaakte Tzatziki.  Frank bakt brood. De kinderen brengen wijn. Uit de tuin nog wat pluksla,  jonge andijvie, verse kruiden en blaadjes aardbeispinazie.

Aardbeispinazie is een oude spinaziesoort.  Ooit in onbruik geraakt omdat de plukmachines er niet mee om konden.  De naam aardbei komt door de  rode schijnvruchtjes. Smaak missen ze. Het is leuk om je bordje er  mee te versieren. 

een foto van een wesp op een schoteltje kattevoer. De "wespetaille" is een goed herkenningspunt
wesp - taille
een foto van een kikkertje in de moestuinbak bij het bos. Onder een citroen tijmplantje
kikker - glad vochtig huidje
een foto van een mogelijke wolbij op het blad van de zonnebloem. Niet zo harig, dus de vraag is of het geen ander insect is
een grote wolbij?

Als de wespen ook de zolder en de slaapkamer binnenkomen vragen we de brandweer. Nu de koningin klaar is met haar taak, is het aan het werkvolk om voor zichzelf te zorgen.  Hongerig schuiven ze aan onze tafel en die van de katten.

Ik leerde:  dat een wesp twee grote en twee kleine vleugeltjes heeft. Tijdens het vliegen worden de kleine aan de grote vastgehaakt.  Je ziet het dus niet zo goed. Een zweefvliegje heeft maar twee vleugeltjes en steekt niet. Een tuinvriendje, net als het kikkertje. Als een wesp niet zou steken zou het dat ook zijn. 

Ze eten veel muggen,  vliegen en ruimen kadavers op. Toen Dikkie Dik gisteren een muis op het terras deponeerde gingen de wespen meteen aan het werk.

Love

Berries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.