zelf gemaakte bakken voor aardbeien en bessen

dagboekje van mijn zelfgemaakte bakken

Vier houten bakken van 240 x 90 cm op de grond tegen de bosrand. Sinds een paar maanden.

Boren, zagen en de hele reutemeteut. Op het terras had ik ze in elkaar gezet en het zag er best o.k. uit. Toen de aardbeien sneller geleverd werden moest ik alleen nog hier en daar verstevigen.

Maar de tijd dringt en ik steek de aardbeitjes toch al in de mix. Zal naderhand verstevigen. Ze zaten er nog maar juist in of het begon te regenen. En het stopte niet meer voor een paar dagen. Met de vochtigheid van het bos zag je al snel dat het hout begon te werken en wat krom te trekken. Maar ach.. voor de werking van de bak maakt het niet veel uit.

Ik was alert op de verschijning van slakken en taxuskever. Maar..: “The least expected”. Slakken werden door de padden opgegeten. De signaalplant voor de aardbeien bleef ook proper. Geen taxuskever. Wel mierenkolonies, gevolgd door een “bed and breakfast” voor kilo’s prehistorische schildjes. “Pissig” werd ik ervan. Ze zijn nuttig als ze met weinig zijn. Maar ze mogen volgend jaar met de hele meute in een ander bed.  Rondtoerend op het internet naar de herkomst van het woord pissebed vind ik verschillende versies. Plasproblemen en de oplossing daarvoor. Las zelfs dat ze werden gegeten of in bed werden gelegd.  Jak. Jak. En de overeenkomst met de waterafdrijvende paardebloem “de pisbloem” . Grappig.  Ze opeten blijft een vies idee. Alhoewel egeltjes het nodig schijnen te hebben om parasieten uit hun systeem te weren. Nu maar weer terug weg van het zijsprongetje. Het lekkere eetbare 🙂

Naar de boontjes. Zoveel boontjes uit één plantje. Nauwelijks werk aan. Heerlijk ook.

De kerstomaatjes vond ik een ander paar mouwen. Als je niet heel consequent blijft dieven en de boel kort houdt wordt het een bos op z’n eigen. Ze waren wel lekker. Volgend jaar gaan ze in een pot op wielen aan de voorzijde. Ergens bij het stenen padje. Daar is het droog en heel warm.  Het restant niet op de composthoop gedaan. “Just to be sure”.

De oogst van de besjes was niet overdadig. Ze staan ook nog niet lang.

Volgend jaar gaan de aardbeitjes in de bakken op poten vooraan of op het plat dak. Had één plantje van voor in een bak gestoken en het herstelde zich snel. Prachtige vruchtjes.

kervel dragonsoepje uit de moestuin van achter

Succes: Bessen, bonen en kruiden vroegen nauwelijks onderhoud. Zij blijven in het “grondplan” Misschien ook eens een radijs of snijbiet. En kervel. Onwaarschijnlijk zalig samen met dragon. Ook uit de “grondbak”

Succes: Kamille had ik voorgezaaid en bij de “snowwhite”  gezet. Gaat goed en heerlijk voor een tasje verse kamillethee. In mijn theepotje doe ik wat blaadjes van de goudsbloem en citroenmelisse.

De aardbeien was een seizoen met bobbeltjes. Heb toch heel wat schaaltjes met aardbeien in de havermout kunnen doen. Ze waren niet minder lekker.

Love

Berries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.