snapshotje van groene snijbiet met roze en rode stelen op 08/08/2017 van Berries

Snijbiet en het daktuintje van Louis Philippe

Onder een bak van 90 x 60 cm had ik wielen en een klimrek gefabriekt.  Bezig om een plantje de weg te wijzen langs het net, herken ik de stem van Bompi. “Je gaat nog een echte boerin worden!” En precies nog een schrijnwerker ook”. Boerin heeft me altijd hard labeur geleken. Of ik daarvoor in de wieg gelegd, ben durf ik te betwijfelen.  Maar zo wat rondprutsen met van alles …..

Zelf knipt hij regelmatig in zijn bak, maar de snijbiet groeit het vak uit. Als ik naar z’n terras stap,  zit hij samen met Jenny te genieten. Tijd voor  oogst. “Snijbiet? . “Ken ik niet. Dat is toch voor de koeien?” . “Bompa, dat is een vergeten groente”.  Met zijn vinger wijst hij naar me “je gaat me toch niet vergiftigen, hè”. Eten de konijnen dat ook niet?

Het spreekwoord. “Wat een boer niet kent ….. floept in mijn hersenpan naar boven. Proberen was de boodschap bij mijn moeder.  Jenny is er  de volgende dag niet. Zelf heeft hij aardappeltjes en worsten gemaakt. Later, tussen de buien in haal ik de pan terug. Op zijn leeftijd nog willen proberen. Dingen waarvan je denkt dat ze alleen voor koeien of konijnen bestemd zijn.  Daar hoop ik op.

Vanmorgen bij m’n ontbijtje kijk ik naar een  Yumbel artikel in de GvA. Daarna valt mijn oog op iets anders. … Fipronil eitjes. Ik pak de Standaard erbij. In het groot.

Ik  denk aan de wijzende vinger van bompa “je gaat me toch niet vergiftigen, hè met die snijbiet”.  Het bio-eitje ontkomt er ook niet aan, schijnt het. Was al eerder aan het denken om terug kippetjes te nemen. Voor blije eitjes.  Juist als met de groentjes in de bak. Je weet wat het heeft meegemaakt.  Misschien doe ik het wel. In het voorjaar.

Dan kan ik hem met een gerust hart terug een gebakken eitje geven bij zijn snijbiet.

collage foto's van een daktuin

De andere bak:-)  Het worteltje komt uit de bak van Louis Philippe.  Maar geen tomaten dit jaar.  Er waren werken. Wel een prachtig tuindak. De lange bak is in inox met de mix erin.  Speciaal zijn de houten platen op de grond.  Van de steenbakkerijen van vroeger. Een gelukkig plekje.

Love

Berries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.