een afbeelding van een minituintje op poten van de Makkelijke Moestuin. Met een besje van Berries.blog in het midden van de afbeelding

een eerste spriet

Het is de tweede week van augustus 2016.

Ik had al vier vakje met miniplantjes van rode boerenkool gevuld en één met andijvie Die hadden dus een voorsprong op mijn zaadjes. Had ook nog een paar miniplantjes in potten gestoken, om te zien of ze het even goed deden. Interessant experiment.

Goede raad is duur en toen ik in het boek van de Makkelijke Moestuin las dat een mini kruidenplantje veel tijd scheelt, plantte ik een peterselie en Chinese bieslook in het middenvak. Met wat geluk krijg je schattige witte eetbare bloempjes. Een dure delicatesse in China, schijnt.

En dan kiemen de zaadjes en je ziet ineens overal schattige miniaturen verschijnen. Je hoort iedereen grollen over invasies van slakken die alles met de grond gelijk maken. En mijn plantjes zijn nog van die groentjes.  Vliegennetjes bedacht ik. Schattig en effectief. Ze zijn wel een paar centimeter te groot, maar it will do the job for the moment.

’s Avonds als het donker is ga ik met een glaasje rode wijn nog even richting tuintje en als mijn ogen gewend zijn, zie ik kleurverschillen op de grond. Tientallen zwarte strepen gericht op een cirkel . Mijn cirkel.

Gadverdamme, het zijn tientallen van die naaktslakken. Ik race naar binnen en pak twee plastic zakken en begin de zak te vullen. Honderd? Yak, yak, yak, en wat doe je ermee?  In de rioleringsput buiten, voelde me wel een beetje schuldig maar wat doe je er in godsnaam mee?

Je kunt je trouwens de moeite besparen. Nog geen twintig minuten later zag ik dezelfde strepen door de haag komen. Het is echt Yak…. Maar het goede nieuws is dat geen enkele viezerik in mijn bak geraakt is en niet van de heerlijke verse babyplantjes heeft mogen snoepen.Een tuintje op poten, er valt veel voor te zeggen.

Dit zijn de eerste moedigers die op onze borden belandden. Postelein (9), bindsla (4), rucola(4), snijbiet (4), veldsla (9) kropsla (4), Aziatische pluksla (gemengde groentes waaronder Paksoi, een aanrader), andijvie (4) en rode boerenkool (4 vakken, 1 per vak) .

Love

Berries

2 comments:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.